Ordbruk og ordmisbruk

Jeg er en ordbruker.

Jeg er opptatt av språk, av ord og ordenes betydning. Jeg elsker språklig mangfold, dialekter og nye uttrykk. Jeg tror på at språk, i utvidet forstand, skaper identitet.

Men jeg blir også lei av ord. Lei av språklige gjentagelser og enfoldig bruk av fraser.

På facebook for eksempel. Der heter det ikke rødvin, men "noe rødt i glasset". Det heter ikke "Det er fint med...", det heter "Det er ikke feil med...".  Og ord for dårlig stemning, negative tanker og/eller lite flatterende hendelser, følelser eller dårlige egenskaper hører sjeldenhetene til. Misforstå meg rett. Positivismen er bra. Det er sunt å lete etter det gode i livet. Men samlet sett - som et utrykk for en person eller et folk, kan det se ut som vi går på lykkepiller alle sammen. Hvorfor er det så skummelt å kaste den første stein? Hvorfor  tør ingen (heller ikke jeg) sende et facebook-postkort som handler om at livet ikke er så greit, at en er sjalu, at en er nedstemt uten plausibel grunn e.l.?

Mitt liv er på det jevne veldig bra. Jeg er på et sted i livet som jeg synes er helt fint. Det er ikke uten nedturer, ikke uten bekymringer eller problemer. Men jeg publiserer kun det gode ved livet. Enda jeg med sikkerhet vet at andre ville ha stor sympati, gjenkjennelse og/eller nytte av at livets nyanser kom til syne.

Men facebook er jo en helt egen verden. Så kanskje facebookuttrykket og facebooksjangeren er å regne for dialekt. Facebookdialekten.  Og jeg liker jo dialekter. Facebookdialekten er relativt sett pur-ung. Ikke rart det er litt utrykks-fattig. Ikke rart "Det ikke er feil med litt rødt i glasset" gjentas til det kjedsommelige.

Men språk - og det uttrykket du velger er å anse som et språk - skaper identitet. På tide med litt større mangfold og originalitet? 

#språkogkultur #mangfold #facebook #dialekt #identitet #ekte #rødtiglasset #rødvin #hverdagsfilosofi

5 kommentarer

xantippe

07.09.2013 kl.21:48

Hei.

Deilig å lese et innlegg med godt språk og god ortografi.

Ja, språk og dialekter er interessant. Det jeg er opptatt av for tiden, er forflatingen av språklig følelsesliv. Alle "tenker at" om dette og hint.

Ingen har lenger på følelsen av, eller tror noe om noe, aner, mener o.l. Nei, alle tenker...

etter det engelske I think...

Dette er jo et surt oppgulp. Det var ikke meningen. Er stort sett positiv, men visstnok kritisk.

Fortsatt fin kveld!

sandra seville

07.09.2013 kl.22:13

bra blogg!

betenktetanker

07.09.2013 kl.23:51

xantippe: Det er sant det du skriver om mene, tro, føle og tenke. I andre sammenhenger enn Facebook er det andre fraser som går igjen. I møter, kurs og seminar-verdenen er jeg stappmett av ordet "drodle". Det betyr vel tankespill, diskusjon, ide-storming, dvele ved eller noe lignende, men er tydelig et hype-ord. Og når ting blir hype melder jeg meg som regel av.

Vi får bare jobbe med eget språk, tekst og uttrykk, så blir vi snart opptatt av andre språklige særegenheter :-)

betenktetanker

07.09.2013 kl.23:52

sandra seville: Takk for det!

xantippe

08.09.2013 kl.10:30

Hei.

Takk for svar. Bloggen din er hyggelig å lese.

Nå er ikke jeg i de samme kretsene som deg, så "drodle" har jeg aldri hørt. Hvor i alle dager kommer det fra?

Det minner meg bare om ordet "drolt", som betyr dritt på stavangersk.

Ha en fin søndag.

Skriv en ny kommentar

betenktetanker

betenktetanker

40, Oslo

Dett er huset der mine mer eller mindre betenkte tanker bor. Velkommen!Noen rom er store, noen er små. Noen er halvferdige og noen er overmøblerte. I morgen kan jeg ommøblere, så hvert rom er kun et bilde av den tiden det ble skrevet i. Lek i rommene mine, ta med deg ideer til hvordan dine rom skal se ut, eller hvordan de ikke skal se ut. Jeg inviterer deg inn, men du bestemmer selv hvor lenge de vil bli, og hvor ofte du vil komme. Takhøyden er stor, men gjestfriheten baseres på gjensidig respekt.

Kategorier

Arkiv

hits