Elsker du barna dine?

 

Elsker du barna dine? Det gjør ikke jeg.

Jeg er ubeskrivelig glad i dem. Jeg ville gått i døden for hver av dem. Jeg kunne ofret egen lykke for deres lykke. Jeg er takknemlig for å ha dem, ydmyk mitt ansvar som mor og alltid litt bekymret for om jeg klarer å være alt de fortjener fra en mor.

Men jeg elsker dem ikke.

Jeg elsker mannen min. Dypt, inderlig og på grensen til sykelig. Men kjærligheten til ham og kjærligheten til barna mine hentes fra ulike kontoer. Begge deler er ekte kjærlighet, men med ulikt navn og ulike egenskaper.

Det er et spørsmål om semantikk, ikke om jeg er glad nok i dem.

Språk er vanskelig ? men jammen er det viktig. Derfor synes jeg det er vesentlig å kalle en spade for en spade, og ikke en snømåke. Man kan måke snø med begge, ja kanskje også grave med begge. Men det er noen vesensforskjeller likevel, akkurat som med kjærligheten.

 

Og som med ordet «å hate». Det slenges rundt med «hater reklame», «hater erter» og «hater bilkø». Men det vi egentlig snakker om er vel å mislike ? eller sterkt mislike reklame, erter eller bilkø?
Jo mer dagligdags vi gjør begrepet hate, jo enklere blir det å bruke det.  Og budskapet blir veldig unyansert.
Hvis noen sa til meg at de mislikte meg, vet du, det kunne jeg nok leve med. Men hvis noen sa at de hatet meg?..da måtte jeg virkelig gå noen runder med meg selv. Så for meg er det forskjell på å hate og mislike, forskjell på spade og snømåke, forskjell på kjærlighet.

 

Nyansene i språket, reflekterer nyansene i livet. Leve den lille forskjellen!


#elske #hate #hverdagsfilosofi #semantikk #nyanse

 

Ingen kommentarer

beate fredriksen

14.01.2014 kl.17:24

Jeg elsker barna mine:-))Og jeg elsker mannen min:-)De er Guds engler her på jorden,og jeg låner de bare for en liten stund:-)Jeg er så takknemlig for at akkurat jeg fikk være mammaen deres,og så takknemlig for at min mann er min sjelevenn:-)Fin dag til deg:-)

Skriv en ny kommentar

betenktetanker

betenktetanker

41, Oslo

Dett er huset der mine mer eller mindre betenkte tanker bor. Velkommen!Noen rom er store, noen er små. Noen er halvferdige og noen er overmøblerte. I morgen kan jeg ommøblere, så hvert rom er kun et bilde av den tiden det ble skrevet i. Lek i rommene mine, ta med deg ideer til hvordan dine rom skal se ut, eller hvordan de ikke skal se ut. Jeg inviterer deg inn, men du bestemmer selv hvor lenge de vil bli, og hvor ofte du vil komme. Takhøyden er stor, men gjestfriheten baseres på gjensidig respekt.

Kategorier

Arkiv

hits